Névadónk

Pilis város sport legendájának emlékére

Csernai Pál 1932.október 21-én látta meg a napvilágot Pilisen.

Labdarugó karrierjét 1952-ben kezdte a Csepeli Vasas középpályás játékosaként, ahol hamar a csapat egyik frontemberévé vált. 3 év elteltével elérte, hogy játszhasson a Magyar Labdarugó válogatottban, amikor is kétszer is pályára léphetett megmutatva tehetségét.

Az 1956-os forradalom után a mai Németországba emigrált, ahol a Karlsruher SC játékosa lett, ezt követően Svájcba utazott, ahol 6 évet élt és játszott. Az 1958-59-es szezont a Stuttgarter Kickers játékosaként töltötte. Kikapcsolódásként éttermet nyitott és vezetett, majd 1966-ban befejezte játékosi pályafutását. Edzői képesítését 1968-ban szerezte meg és ezáltal elkezdődött edzői karrierje.

1973-ig másodosztályú német csapatokat edzett, 1977-ben kis időre Belgiumba látogatott, de hamar visszatért Németországba, ahol először a frankfurti labdarugó csapat edzője lett, majd a világhírű Bayer München csapatának vezető edzője volt 6 szezonon keresztül, ahol 1980-ban és 1981-ben egyaránt sikerült megszerezniük a német bajnoki címet, majd a rákövetkező évben a német bajnoki kupát is elnyerték.

Az azt követő években több országban volt lehetősége megcsillogtatni edzői képességeit, járt Görögországban, Törökországban, Észak-Koreában és Portugáliában edzette a Benfica-t, míg nem 1994-ben hazatért Magyarországra és az EMDSZ Soproni LC vezetőedzője lett. Ezt követően visszavonult.

A Csernai Pál Közösségi Központot, Csernai Pál válogatott focista,- és edző emlékére építették, az általa adományozott sport és kulturális célra falhasználandó hagyatékából. Kérésének eleget téve kezdték el tervezni, majd felépíteni a központot.